Kampen for LGBTQIA+-personers rettigheder foregår hele året

IMG_8498.JPG
Mizz Privileze | Foto: Filip Vest
Af Sabina Hvass, journalist

På europæisk niveau har vi desværre set en stigning over de sidste fem år i forekomsterne af hadforbrydelser begået mod LGBTQIA+-personer. Under World Pride i København, der løb af stablen fra 12.-22. august 2021, blev der også rapporteret om flere voldelige overfald af queer personer ifm. festlighederne.

I rapporten “A Long Way to Go for LGBTI equality” fra 2020, som er udarbejdet af FRA (European Union Agency For Fundamental Rights) er det beskrevet, at hadforbrydelser ikke kun har indflydelse på de individer, der er ofre for dem, men på hele fællesskaber og samfund. Forbrydelserne underminerer, ifølge FRA, borgeres sikkerhed og er medvirkende til at ekskludere LGBTQIA+-personers bevægelses- og ytringsfrihed. I Danmark har det været strafbart at “true, forhåne og nedværdige personer i Danmark på baggrund af deres seksuelle orientering” siden 1987. Men selvom denne lov har haft mere end 30 år til at blive implementeret og forgrene sig i kulturen, så skriver Politiet i deres seneste rapport om hadforbrydelser fra 2019, at seksuelt orienterede hadforbrydelsessager oftere omhandler vold, end tilfældet er i de racistisk og religiøst motiverede hadforbrydelsessager. Undersøgelserne viser begge, at det især er transpersoner, der er i risiko for at opleve voldelige overgreb. Da dét at have transidentitet ikke har noget at gøre med seksuel orientering har dansk politi haft særlig opmærksomhed på at udvikle deres katalogisering internt og uddanne personale i seksuel orientering, kønsidentitet og kønsudtryk. Ikke desto mindre findes der stadig et enormt mørketal, hvad angår hadforbrydelser, fordi LGBTQIA+-personer ofte ikke anmelder.

OXY har talt med dragtivist Mizz Privileze om denne udvikling i anledningen af bogudgivelsen ‘Stop Hadet Nu’, hvor de er ansvarshavende redaktør. Bogen er udarbejdet af foreningen Lev og Lad Leve og indeholder 1000 vidnesbyrd og 30 politiske forslag til at stoppe hadet mod LGBTQIA+-personer.

“Det er rigtig vigtigt ikke at kigge ensporet på udviklingen og sige ‘det går fremad med vores rettigheder eller det går tilbage’. Som queer person, der sætter sig ind i de ting lige nu, er billedet meget komplekst. Vi har Samuel, der i juli bliver slået ihjel i Barcelona. Vi har Anders, der på Rådhuspladsen bliver slået ned under en fodboldkamp for at have en lyserød t-shirt på. Vi har LGBT-fri zoner i Polen. Vi har lovgivning på området, der bliver strammet i Ungarn. Og omvendt er der også mange positive resultater, hvis man kigger på det kulturelle aspekt. Der er en meget klar øget opbakning i kulturlivet og i mainstreamen. Kig bare på konsekvenserne af, at rapperen DaBaby udtalte sig homofobisk og meget hurtigt blev udelukket fra bestemte ting og fjernet fra Spotify. Der var ikke en kæmpe debat om, hvorvidt han skulle udelukkes eller ej. Debatten gik på hvad konsekvensen skulle være for at gøre som han havde gjort”, fortæller Mizz Privileze.

Formålet med kampagnen #StopHadetNu betegner Mizz Privileze som en opfordring til reel politisk og kulturel forandring på baggrund af mistrivsel på en række områder og overrepræsentation i selvmordsraterne i LGBTQIA+-fællesskabet. De oplever, at det ikke entydigt er blevet hverken nemmere eller sværere at være queer i dag, men at der foregår en polarisering af samfundet, hvor forskellige syn på verden splitter alle typer fællesskaber og skaber grobund for had.

“Grunden til vi har startet ‘Lev og Lad Leve’ er, at vores lovgivning lige nu ikke er nok til at stoppe hadet. Når nogle politikere siger, at vi skal have indført lovgivning, som skærper at man heller ikke må diskriminere transkønnede, så siger vi, ’selvfølgelig, men I må ikke tro, at det er nok’. For det er en kulturel kamp, der også skal vindes. Og derfor betyder det sindssygt meget, når kulturinstitutioner, meningsdannere, kulturpersoner og virksomheder reelt bakker op om vores rettigheder og ikke kun ændrer deres logo i tre dage. Når de laver aktiviteter, events, dialogarbejde og donerer penge, kan vi vinde slaget sammen”, siger Mizz Privileze.

Magthaverne påstår ikke at kende omfanget af hadforbrydelser mod LGBTQIA+

Bogen “Stop Hadet Nu” er blevet lavet efter en opfattelse af, at magthaverne ikke er klar over omfanget af den diskrimination, vold og grænseoverskridende adfærd der udøves mod LGBTQIA+-personer i Danmark.

“Essensen af ‘Lev og Lad Leve’ er at oplyse om, at der er et problem. Vi har allerede kunnet mærke, at det virker, når vi har været i dialog med politikere og ministre. Minister for Ligestilling, Peter Hummelgaard sagde til os: “Jeg vidste ikke, det stod så slemt til. Og jeg vil godt være med til at ændre det”. Det mener vi er en kæmpe markering at få fra en minister. Ville vi så ønske, at vi kunne have gjort det uden at skulle bede folk om at dele deres traumer? Ja! Havde det virket lige så godt? Nej, desværre. For rapporterne har jo eksisteret i mange år. De viser, hvor høj selvmordsraten blandt LGBT+-personer er. Der er ikke ret meget tvivl, rent faktuelt, om at LGBT+-personer i Danmark er dårligere stillet end den gennemsnitlige dansker på arbejdsmarkedet - på trivsel, ensomhedsmålinger og i selvmordsstatistikker. Problemet er, at det er tal, der ikke altid motiverer politikerne. De skal mærke nogle mennesker, og de skal også se, at vi er mange, der synes, det her er vigtigt.”

Kigger vi mod MeToo-bevægelsen, er det også de personlige vidnesbyrd, som har været afgørende ift. at skabe synlighed og afdække grænseoverskridende adfærd mod kvinder. Mizz Privileze anerkender også, at det meget personlige vidnesbyrd om voldsomme oplevelser kan være med til at tage modet fra en bevægelse, som ‘Lev og Lad Leve’, der i forvejen er oppe mod stærke strukturer, misinformation og fordomme.

“Vi giver hinanden troen på, at vi godt kan stå frem med de oplevelser. Og man kan tydeligt mærke, at det er vigtigt for at folk gider dele det og engagere sig i det. Vi lever på en løgn, når vi tror, vi er ligestillet. Og det gør, at alle rapporter, der skal være med til at øge ligestilling, eller kampagner der afslører, at vi ikke er ligestillede, har enormt svært ved at bryde igennem. Vi har en falsk forståelse af, at Danmark er et af de bedste lande i verden på området. Så hver gang du som queer person råber op, bliver det et individualiseret problem og ikke et udtryk for, at der generelt er homofobi i samfundet, eller at man som transkønnet oplever mere diskrimination på arbejdsmarkedet. MeToo har hjulpet folk til at indse, at der er problemer, men selv med tusindvis af vidnesbyrd er det ikke sådan, at der er en konsensusforståelse i Danmark af, at det er sværere at være kvinde end at være mand på en række punkter”, siger Mizz Privileze.

“Lovgivningen skal ændres, og vi skal være bedre til at undervise i køn og seksualitet”

Mizz Privileze mener, at der er brug for tal, opgørelser og rapporter, men også aktivisme til at sætte vidnesbyrdene i kontekst, før der reelt kan ske forandring. Et borgerforslag stillet af foreningen Beskyt Minoriteter om at skærpe lovgivningen for at beskytte personer med minoritetsidentitet fik i august også de afgørende 50.000 underskrifter det kræver for at blive taget op i Folketinget. Det betyder, at politikerne nu reelt skal tage stilling til om loven fungerer efter hensigten.

“Straffeloven er ikke indrettet sådan lige nu, at det er nemt at anmelde og nemt at bevise hadmotivet. Selvom det er meget tydeligt i mange af de eksempler, du kan læse i bogen. Hvis der ikke meget eksplicit bliver råbt: ‘fucking bøsse’, mens man får et slag, så kan det være svært at bevise. Så der er rigtig mange dynamikker, der gør, at vi ikke anmelder. Og politiet skal blive bedre til at arbejde med de her hændelser. Vi har eksempler på politiet, der møder op i uniform til vores demonstrationer og råber ‘faggot’ efter os og spytter efter os. Så der er noget arbejde, der skal laves mellem queers og politiet - vi skal have styrket tilliden og politiets vidensniveau og uddannelse ift. at håndtere queer personers anmeldelser om hadforbrydelser.”

Mizz Privileze håber, at presset på det politiske niveau holder, også efter Pride. Og derudover håber de, at fokusset breder sig ud på undervisningsniveau.

“Den nuværende regering melder snart en ny LGBT+-handlingsplan ud, og jeg håber den tager fat om problemets rødder, for det nytter ikke noget, at vi bliver i overfladen. Selvfølgelig skal vi have styr på, at lovgivningen kan hjælpe os, så det er nemmere at forvente, at politiet i højere grad lever op til at udmønte straffeloven. Men kampen handler i sidste ende rigtig meget om, hvordan vi uddanner vores velfærdssamfundsmedarbejdere. Hvordan uddanner vi vores lærere, vores pædagoger og politimedarbejdere og generelt indretter et uddannelsessystem, der lærer folk, at man skal respektere alle køn og leve og lade leve? Som uddannet lærer tror jeg på, at vi er nødt til at indrette et system, der reelt sikrer, at man føler sig inkluderet, og man lærer, at der ikke er et ‘dem’ og ‘os’. Jeg tror på, at vi kan undervise bedre i hvad køn og seksualitet er. Jeg har haft tre timer på fire år på læreruddannelsen om det, og det er slet ikke nok”, siger Mizz Privileze.

Queer hele året og landet rundt

Ambitionen med “Stop Hadet Nu”-kampagnen er at få landsdækkende opmærksomhed og aktiviteter i bevægelsen, der rækker udover Pride-måneden.

“Jeg har virkelig mærket, at der er opbakning på tværs af de aktive i bevægelsen, og i de ti store organisationer, som støtter os. Folk fra hele landet har lyst til at være med. Og når man laver en demonstration i Skive og folk møder op og Skive Folkeblad laver portrætinterview, så har du fat i et eller andet, der er relevant for mange. Alle kan være med i ‘Lev og Lad Leve’, og du behøver ikke have de rigtige ord for alt. Hvis du gerne vil være med til at stoppe hadet, så er du allerede velkommen”, siger Mizz Privileze, som også fortæller, at næste skridt for bevægelsen er aktiviteter ifm. Folketingets åbning i oktober og det kommende kommunalvalg i november, hvor der vil være en række aktiviteter rundt i landet: “Vi mener, det er vigtigt at unge får øjnene op for, at de kan finde en repræsentant, der vil være med til at stoppe hadforbrydelser”.

Læs mere om bevægelsen her: OM OS | StopHadetNu

Forrige
Forrige

Det går OK dårligt med kønsrepræsentationen i dansk film:”Men det hjælper altid at tælle”

Næste
Næste

Artikler og opslag om Nørrebro Pride er lavthængende forargelsesfrugt