Skønlitteratur gør dig til et bedre menneske

Af Katrine Blauenfeldt, chefredaktør på OXY Magazine

”’I can hardly describe to you the effect of these books. They produced in me an infinity of new images and feelings, that sometimes raised me to ecstasy, but more frequently sunk me into the lowest dejection.’”

Et par linjer fra Mary Shelleys fremragende bog Frankenstein. Frankensteins uhyre beskriver, hvordan hans første møde med litteraturen påvirkede ham i en sådan grad, at han begyndte at forstå, på godt og ondt, den omkringliggende verden og menneskene i den, som ellers førhen var et mysterium for ham.

Det er dét, velskrevne bøger kan. De formår at transportere læseren til en anden tid, andre lande eller universer. De kan få ens indre til at stå i flammer af raseri eller arrigskab på grund af en uretfærdighed, der udfolder sig gennem møjsommeligt konstruerede sætninger. De kan frembringe flaksende sommerfugle i maven, når en længe ventet romance opstår mellem nogle af bogens karakterer. Vi får muligheden for at krybe ind i tankerne på personer, som vi ellers aldrig ville have haft muligheden for at forstå og sympatisere med.

Vores liv er bygget op omkring historier. Når vi skal introducere os selv og forklare, hvem vi er, har vi kreeret en historie, som vi fortæller. Når vi tager på dates, fortæller vi om os selv, vores fortid, vores drømme, håb og oplevelser – alle sammen konstruerede historier. Vi forstår hinanden og verden gennem historier.

Derfor er skønlitteratur absolut nødvendig, hvis vi vil have en verden fyldt med empatiske individer, som forstår at sætte sig i andres sted.

Raymond Mar, psykolog ved York Universitet i Canada, fandt ud af, at der er et betydeligt overlap mellem de centre i hjernen, der bliver brugt til at forstår historier, og de centre, der bliver brugt til at navigere i interaktioner med andre mennesker – især de interaktioner, hvor vi forsøger at finde ud af den anden persons tanker og følelser. Det vil altså sige, at når du læser skønlitteratur, hvor en karakters følelsesliv bliver beskrevet med mange nuancer og detaljer, øver din hjerne sig i at interagere med andre mennesker; dine sociale kompetencer bliver finpudset.

Mar er ikke alene om at have fundet disse resultater, psykologerne David Comer Kidd og Emanuele Castano fra the New School of Social Research i New York er kommet frem til det samme: ”What great writers do is to turn you into the writer. In literary fiction, the incompleteness of the characters turns your mind to trying to understand the minds of others.”

En undersøgelse lavet af forskere på Emory University’s Center for Neuropolicy viser, at det center i hjernen, der bliver aktiveret, når du lavet noget fysisk, som at løbe, lyser op, når du læser om andre, der laver noget fysisk. Det vil sige, at din hjerne tror, at det er dig, der oplever disse ting og ikke en karakter i en bog. Og hvis der er noget der giver os en forståelse for en bestemt situation, så er det, hvis vi selv har stået i en lignende en af slagsen.

Skønlitteratur udvider din horisont og skaber universer, billeder og tanker i dit hoved, som ellers ikke ville have eksisteret. Kort sagt: Du bliver er et bedre menneske af at læse.

Forrige
Forrige

En gammel og skrøbelig altan vendte op og ned på Frejas liv

Næste
Næste

Kan vi stadig lære noget om almen dannelse af Emma Gads Takt og Tone?