Viden er magt, og viden kommer fra ord, så læs
Af Katrine Blauenfeldt, chefredaktør på OXY
I løbet af de sidste 48 timers tid har en masse mennesker på sociale medier, især POC (people of colour), sat stor fokus på det forfærdelige drab, der fandt sted på Bornholm tidligere på ugen, hvor er 28-årig afrodansker blev slået ihjel af to hvide danske mænd. Selvom det er kommet frem, at i hvert fald en af de to drabssigtede både har en tatovering af et hagekors, er tilhænger af Stram Kurs og for nogle uger siden postede et billede med ordene ’White Lives Matter’ på sin Facebook, bliver de store danske medier ved med at fastholde, at der ikke er nogle tegn på, at mordet har racistiske over- eller undertoner, da de drabssigtede og offeret kendte hinanden i forvejen. Det er virkelig en skuffende og problematisk tilgang til sagen. For selvfølgelig kan to personer kende hinanden, og hvis den ene slår den anden ihjel, kan det sagtens handle om racisme, som i dette tilfælde, eller sexisme, når mænd dræber deres kærester/koner.
Direktør i Danner, Lisbeth Jessen, udtalte sidste år til en artikel i Information:
”Vold og drab er ikke ukønnede problemer. Det er noget, kvinder oplever i uforholdsmæssig grad. Kvinder bliver typisk slået ihjel på baggrund af deres køn, af mænd, der ikke respekterer kvinder, og som vil have magt og kontrol over dem. Jeg har hørt politikere sige, at køn ingen rolle spiller i vores ligestillede samfund, men det er ikke rigtigt. Det spiller den allerstørste rolle i de her sager, og hvis vi ikke har det fokus, kan vi ikke forebygge det.”
Lisbeth Jessen peger derefter på, at det ofte er, når en kvinde vil forlade sin mand eller siger fra over for vold, at hun bliver slået ihjel. Det vil sige, at parret har haft en konflikt, der ikke åbenlyst har noget med sexisme at gøre, men det er på grund af den underliggende sexisme og objektivisering af kvinder, at mandens reaktion på konflikten er at slå hende ihjel.
Det samme gør sig gældende i sagen fra Bornholm. Selv hvis det kommer frem, at de tre tidligere på aftenen havde skændtes om en forsvunden bankoplade, så kan vi ikke udelukke, at mordet bunder i racisme, da sorte mænd ofte bliver fremstillet i medierne som farlige og brutale dyr, og hvordan håndterer man et problem med et farligt og brutalt dyr? Man afliver det.
For at forstå, hvor meget racisme fylder i vores lille land – og i resten af verden - bliver vi hvide mennesker nødt til at lytte og læse. Det er naturligvis ikke alt vi skal gøre, men det er det første skridt på en lang og hård vej mod at nedrive patriarkalske og racistiske samfundsstrukturer, love og systemer.
Læs artikler, kronikker, blogindlæg, fag- og skønlitterære bøger, som er skrevet af BIPOC (Black, Indigenous, People of Colour) om slavetiden, om the New Jim Crow, om redlining, om Black Wall Street, om School-to-Prison Pipeline, om Nixons og Reagans War on Drugs, om apartheid, om NAACP (the National Association for the Advancement of Coloured People). Læs om Booker T. Washington, W.E.B. Du Bois, Zora Neale Hurston, Nella Larsen, Emmett Till, Isaac Woodard, Rosa Parks, James Baldwin, Nina Simone, Audre Lorde, Toni Morrison, Trayvon Martin, Michael Brown, Tamir Rice og Elijah McClain.
Og det hele skal selvfølgelig ikke handle om USA, for så tror vi hvide danskere, at det kun er et amerikansk fænomen, som på ingen måde handler om os, så derfor læs også om Danmarks rolle i slavehandel, om alle de danske politikere, der er blevet dømt for racisme, hvilket typisk er de samme politikere, som siger, at der ikke findes racisme i Danmark. Læs om Mogens Glistrup, Jesper Langballe, Mogens Camre, Rasmus Paludan, Morten Messerschmidt, Kenneth Kristensen Berth. Lyt til BIPOC fortællinger, som f.eks. podcasten A Seat at the Table med Ingrid, Naima og Stephanie. Følg Afro Danish Collective og talud.dk på Instagram.
Dette er på ingen måde en færdig liste, men det er et sted at starte.