OXY

View Original

7 LGBT+-anbefalinger (6 film og 1 serie)

Foto: Netflix (fra filmen 'Your Name Engraved Herein')

1.     God’s Own Country (2017)

Første gang jeg tog i biografen alene, var for at se denne film. Jeg anede ikke, hvad den handlede om, og havde derfor ingen forventninger til den. Og i 105 minutter sad jeg og prøvede at lade være med at blinke, fordi jeg ikke ville gå glip af noget som helst. Det er en af de bedste film, jeg nogensinde har set. Bjergtagende i sit visuelle udtryk og i sin måde at skildre sårbarhed, ensomhed og kærlighed.

Johnny (Josh O’Connor) bor på en gård i Yorkshire sammen med sin far og bedstemor. Om dagen arbejder han hårdt på gården, og om aftenen tager han på den lokale pub og drikker sig i hegnet og har ligegyldig sex med fremmede mænd. Fordi Johnnys far, Martin, har lidt af et slagtilfælde, kan han ikke selv arbejde på gården, og de ansætter en ung rumænsk mand, Gheorghe, til at komme og hjælpe i en kort periode. Johnny og Gheorghe (Alec Secăreanu) begynder langsomt at knytte sig til hinanden (med tryk på ’langsomt’, da Johnny er en vaskeægte knudemand), og en smuk kærlighedshistorie udfolder sig, og hvis du ikke sidder med tårer i øjnene ved slutningen af denne film, så er du lavet af sten og had til alt, der er godt.

Skrevet og instrueret af Francis Lee, kan ses på Blockbuster og HBONordic

 

2.     Your Name Engraved Herein (2020)

Denne film valgte jeg udelukkende at se, fordi jeg havde sat mig for at lave denne liste, som du nu er i gang med at læse. Jeg skrev ’LGBT’ i søgefelten på Netflix, og denne film kom op som noget af det første. Jeg havde aldrig hørt om den før og tænkte, at det var dejligt at se en film om queer personer, som ikke var engelsk eller amerikansk. 

Da den militære undtagelsestilstand slutter i Taiwan i 1987, møder vi to unge mænd på et katolsk gymnasium, Jia-han (Edward Chen) og Birdy (Tseng Jing-Hua). De forelsker sig hurtigt i hinanden, men på grund af en gennemgående homofobi, ikke bare på skolen, men generelt i landet, kan de ikke vise deres følelser for hinanden. Den introverte Jia-han over for den fandenivoldske Birdy skaber en dragende dynamik, som bølger frem og tilbage. Selvom man, som seer, ikke er i tvivl om homofobien, så er det aldrig den, der er i centrum. Det er de to unge mænds forhold til hinanden, til sig selv og deres voksende forståelse og anerkendelse af deres seksualitet, som styrer fortællingen. Og det bliver gjort på fineste vis. Og så indeholder filmen en af de bedste scener ever, The Shower Scene. Får faktisk vejrtrækningsproblemer, når jeg tænker på den scene.

Skrevet af Yu Ning Chu, instrueret af Patrick Kuang-Hui Liu, kan se på Netflix. 

 

3.     Young Royals (2021)

Den eneste serie, som jeg har med på denne liste. Denne svenske ungdomsserie gav mig sommerfugle i maven allerede i første afsnit, og de blev ved med at være der i alle seks afsnit. Jeg har aldrig før ønsket mig at være en bumset teenagedreng på vej på kostskole, fordi mine forældre var skuffede over min opførsel, men det gør jeg hver gang jeg tænker på Young Royals.

Den unge svenske prins Wilhelm (Edvin Ryding) bliver sendt på en prestigefyldt kostskole af sin mor, Dronning Kristina af Sverige. Her møder han Simon (Omar Rudberg), og de to har en intens kemi fra første gang de får øjenkontakt. Deres akavede teenagehed, deres længselsfulde blikke og liderlige kys, deres uskyldige umiddelbarhed giver mig lige så meget liv som Nicolas Cages skuespilpræstation i filmen Mandy (og hvis man ved, hvor fanatisk jeg er, når det kommer til Cage, så ved man, er det er en stor ting af mig at sige – og btw er der absolut ingen handlingsmæssig eller visuel sammenligning mellem Young Royals og Mandy, de giver mig bare begge ekstra liv).

Skrevet af Lisa Ambjörn, Sofie Forsman, Tove Forsman, instrueret af Rojda Sekersöz, Erika Calmeyer, kan ses på Netflix.

 

4.     Tangerine (2015)

Da den her film kom ud, blev jeg simpelthen så glad. For det første er det ikke ligefrem tit, at der bliver lavet film, der handler om sorte, transkønnede sexarbejdere, og da slet ikke, hvor disse sexarbejdere bliver vist som de omsorgsfulde, sjove, dramatiske og komplicerede mennesker, de er. Og at de to skuespillere, der spiller hovedpersonerne, Sin-Dee og Alexandra, rent faktisk er transkønnede og tidligere sexarbejdere, er et kæmpe plus.

Efter Sin-Dee (Kitana Kiki Rodriquez) har afsonet sin fængselsdom på 28 dage, mødes hun med sin veninde og kollega Alexandra (Mya Taylor). Her afslører Alexandra ved et uheld, at Sin-Dees kæreste og pimp, Chester (James Ransone), har været hende utro, mens hun var i fængsel. Og så endda med en ciskønnet kvinde. Og nu går den vilde jagt gennem L.A. for at finde Chester og kvinden, som han har været utro med. 

Det er en smuk, sjov og virkelig velskrevet film, som kun kan gøre en glad.

Skrevet af Sean Baker og Chris Bergoch, instrueret af Sean Baker, kan ses på Blockbuster og Filmstriben

 

5.     I Morgen Danser Vi (2019)

Da jeg besluttede mig for at lave denne liste, satte jeg mig nogle kriterier: Jeg ville ikke vælge film, som alligevel er på alle andre lister over gode LGBT+-film (Call Me By Your Name, Brokeback Mountain, Adèles Liv osv.), jeg ville ikke have, at filmen sluttede med, at noget skrækkeligt skete for LGBT+-personerne, jeg ville ikke kun have engelsksprogede film, og jeg ville have, at der var ægte LGBT-personer foran og/eller bag kameraet. Det krævede derfor lidt mere research, end hvis jeg bare havde taget de 10 første queer film og serier, som jeg kunne komme i tanke om. Og på grund af de kriterier fandt jeg denne georgiske perle, som simpelthen er så smuk, både i sin visuelle stil, men også i sin måde at fortælle om en forbudt kærlighed mellem to unge mænd.

Merab (Levan Gelbakhiani) bor sammen med sin bror, mor og mormor i en lille lejlighed i Georgiens hovedstad, Tbilisi. Han bruger det meste af sin tid på at træne i et dansekompagni, hvor homofobi lever i bedste velgående, præcis som i resten af landet. En dag starter en ny danser i kompagniet, Irakli (Bachi Valishvili), og de to unge mænd kæmper nu begge for at få en audition til hovedtruppen. Ret hurtigt vokser der en erotisk kemi mellem dem, som de ikke kan styre, men som de bliver nødt til at gemme væk fra omverden.

Skrevet og instrueret af Levan Akin, kan ses på Filmstriben og Blockbuster

 

6.     Bound (1996)

Nu ved jeg godt, at jeg lige har skrevet, at jeg ikke ville vælge queer film, som allerede stod på alverdens lister over bedste LGBT+-film, men jeg gør lige en undtagelse med denne, fordi jeg tænker, at den yngre del af jer måske ikke har hørt om den, og den fortjener at blive set og genset og derefter set noget mere. 

Den tidligere fængselsfange Corky (Gina Gershon) har fået et job, hvor hun skal renovere en lejlighed. Da Corky er i elevatoren på vej op til lejligheden møder hun Violet (Jennifer Tilly), og de to har et intenst og småliderligt moment. Senere finder Violet på en undskyldning for at komme i kontakt med Corky, og så går det fra at blive småliderligt til at blive topliderligt (ærligt, selv hvis du ikke er vild med voldelige neo-noir film, så se den her bare for at opleve kemien mellem Tilly og Gershon). De beslutter sig for at slå sig sammen og stjæle en masse penge fra Violets kriminelle kæreste Ceasar (Joe Pantoliano). 

Skrevet og instrueret af Lilly og Lana Wachowski, kan ses på Blockbuster

  

7.     Rafiki (2018)

Denne kenyanske film bør ses, både fordi der findes så få film om sorte lesbiske kvinder, men bestemt også for Samantha Mugatsias følsomme og dragende portrættering af hovedpersonen Kena.

En dag, hvor Kena hjælper til i sin fars kiosk i Nairobi, lægger hun mærke til en pige, Ziki, med farverigt hår, som laver dansevideoer på gaden med sine veninder. De to bliver hurtigt tiltrukket af hinanden, men da homoseksualitet i Kenya er ulovligt, plus deres fædre er rivaler i et snarligt lokalt valg, bliver de nødt til at skjule deres følelser for hinanden. 

Skrevet og instrueret af Wanuri Kahiu, kan ses på Filmstriben og Blockbuster